minden állatorvos célja, hogy állat és gazda örömét lelje egymás társaságában olyan hosszú ideig,  ameddig csak lehetséges…

AZ ÁLLATORVOSI VIZIT

 Az állatorvosok elsősorban azért választják hivatásul szakmájukat, hogy segítsenek a bajba került állatokon. Hogy szaktudásuk legjavát adva, az állat gazdájával karöltve, közösen biztosítsák a kedvenc állat hosszú, egészséges életét.

A PET-VET Budapest Kisállat Ambulancia

munkatársai segítenek Önnek megtanulni hogyan kell tartani, ápolni kedvencét ahhoz, hogy az a betegségeket a lehető legnagyobb eséllyel elkerülje – baj esetén pedig megmutatják, mit kell vele tenni, hogy a lehető leggyorsabban visszanyerje egészségét.

Az állatorvosi vizit szükségessége

Mindnyájan tudjuk, hogy egy betegség korai stádiumban való felismerése növeli az esélyt a gyógyulásra. Emellett az állat elkerüli a felesleges fájdalmakat, Ön pedig a felesleges kiadásokat.

Az állatok nem tudják idejében elmondani, hogy baj van. Nem mindig tudják Önnek megmutatni hol fáj, ráadásul legtöbbjük kitűnően tudja titkolni a fájdalmát (ez a képesség kiváló túlélési fogás a vadonban, de inkább hátrány a civilizált környezetben…).

Amiképp az embereknek javasolt az éves rendszerességgel elvégzett orvosi vizsgálat, aképpen javasolt az kedvencének is. Ha kedvence öregebb, vagy valamilyen egészségügyi problémája van, még ennél is gyakoribb vizitekre lehet szüksége.

Ráadásul egy év hosszú idö a kutyák-macskák életében: ők sokkal gyorsabban öregszenek, mint az emberek.

Segítsen nekik megőrizni egészségüket! Az ajánlott időközökben keresse fel állatorvosát és végeztesse el az általa javasolt vizsgálatokat!

A vizsgálatok felmérik kedvence általános egészségügyi állapotát, és rámutatnak a potenciális problémákra.

Gondolja át: még az autóknak is szükségük van rendszeres átvizsgálásra!

Az alapos klinikai vizsgálat során tapasztaltak (a tünetek) alapján állatorvosa fel tudja ismerni a betegségeket. A korai diagnózis és az azt követő célzott gyógykezelés alapvetően fontos ahhoz, hogy kedvence mielőbb visszanyerje egészségét!

Az állatorvosi vizit „menetrendje”

Az állatorvosi vizit pontosan meghatározott lépések szerint zajlik. Segítségével az állatorvos képes hallgatózással, tapintással és szemrevételezéssel megállapítani betegségek egész sorát.

A rendelőben először megmérik kedvence súlyát és felveszik a klinikai alapértékeket (testhőmérséklet, pulzusszám, légzésszám).

Ezt követően Önön a sor: mondja el, ha szokatlan viselkedést, étvágyváltozást észlelt! Számoljon be minden olyan megfigyelésről, amit az utóbbi időben tapasztalt: vízfogyasztási változások, eltérések a vizelési és székelési szokásoktól, testsúlyváltozás, aktivitásbeli eltérések  – a legkisebb adatnak is nagy jelentősége lehet!

Rendkívül fontos, hogy Ön az állatorvos által feltett kérdésekre pontos, légyegretörő válaszokat adjon.

Ezt követően az állatot feje bubjától a farka végéig átvizsgáljuk:

 • Szemek. A szemeket ophthalmoscoppal vizsgáljuk hályogok és szemfenékbetegségek jelenlétére. Megnézzük a kötőhártyákat, a harmadik szemhéjat és a szem körüli szöveteket.
 • Fülek. A hosszú, kanyargós hallójáratokat otoscoppal nézzük át gyulladás, paraziták, idegentestek után kutatva.
 • Száj. A szájüreget megtekintéssel vizsgáljuk. Figyelünk a fogkövek, fogmedri betegségek jelenlétére, értékeljük a szájban található szervek állapotát.
 • Szív és tüdő. Phonendoscoppal hallgatózunk és megtapintjuk a pulzust. Vizsgáljuk a látható nyálkahártyák (kötőhártya, szájnyálkahártya) színét, értékeljük nedvességüket, gyengéden megnyomva meghatározzuk a kapillárisok újratöltődési idejét.  Ezekkel a vizsgálatokkal idejekorán felismerhetőek egyes szívbetegségek és légzőszervi problémák.
 • Has. A hasüreg áttapintásával igyekszünk megtalálni az esetleges anomáliákat (lép, máj, vese szervmegnagyobbodás, daganatok jelenléte), a húgyhólyag teltségét.
 • Bőr. Szemrevételezéssel vizsgáljuk külső paraziták (bolha, kullancs, tetvek) jelenlétét. Értékeljük az esetleges sérülések, növedékek, duzzanatok jelentőségét. Megfigyeljük a szőrzet állapotát: a bőr és a szőrzet kedvence egészségének érzékeny indikátora.
 • Nyirokcsomók. Az elérhető nyirokcsomókat megtapintjuk és vizsgáljuk szimmetriájukat, nagyságukat, érzékenységüket.
 • Idegrendszer. Az idegrendszer müködését kedvence viselkedésének megfigyelésével és reflexeinek tesztjével becsüljük fel.
 • Külső nemiszervek, emlők. Vizsgáljuk az abnormális váladékozást, színt, duzzadtságot és duzzanatokat. A prosztata állapotát rectalis (végbélnyíláson át történő) vizsgálattal mérjük fel.
 • Járás, testhelyzet. Megfigyeljük sántít-e az állat. Az ízületeket megtapintjuk – vizsgáljuk fájdalmasságukat, mozgáskorlátozottságukat, duzzadtságukat.
 • Tápláltsági fok. Értékeljük kedvence testsúlyát.

Az állatorvosi vizit gyakorisága

Egy éves korig

Amint boldog gazdivá válik, rövid időn belül válasszon állatorvost és keresse fel! Ha rendelkezik oltási könyvecskével, azt feltétlenül vigye magával!

Állatorvosa az első vizit alkalmával felméri kedvence adottságait. Keresi az esetlegesen meglévő veleszületett rendellenességeket (bizonyos szívbetegségek, csont-anomáliák, sérvek jeleit), megállapítja, hogy az állat korának megfelelően fejlett-e. A fiatal állatok kifejezetten érzékenyek néhány fertőző betegségre, ezért meghatározott időközönként védőoltásokat kell kapniuk. Az immunizálás optimálisan 6-7 hetes korban kezdődik és 4-5 hónapos korig tart.

Eközben az állat számos védőoltást kap: hogy mikor és mit – ezzel kapcsolatban hagyatkozzék állatorvosa szaktudására!

Semmi esetre sem szabad elfelejtkezni a külső (bolha, tetvek, kullancsok) és belső (bélférgek) parazitákról!

A paraziták elleni kezelések időpontja és sűrűsége függ kedvence életkorából, tartási körülményeitöl – van-e lehetősége az állatnak más állat székletével találkozni (séta), volt-e már fertőzöttsége, tervezik-e tenyésztésbe állítását, vannak-e gyerekek, akik játszanak kedvencével, stb.

Ebben az életkorban feltétlenül döntse el, hogy szeretné-e tenyészteni kedvencét! Ha nem, ivartalaníttassa. Az ivartalanított kedvencek hosszabb és egészségesebb életre számíthatnak!

Az ivartalanítás előnyei leginkább az ivarérés előtt elvégzett műtéttel érvényesülnek.

Egy éves kor

Ebben a korban kedvence fiziológiailag egyenértékü egy 13 éves tinédzserrel! Egy év alatt egy sor változás lezajlott, ezért ebben a korban egy alapos klinikai vizsgálat javasolt, hogy újraértékeljük az állat élettani adottságait.

Két éves kor

Megfelel az ember korai huszas éveinek. Általában ez az állat egészségének csúcspontja és így a legoptimálisabb idő arra, hogy elkészítsék az alap fiziológiai profilt, vagyis meghatározzák kedvence normál laboratóriumi (vizelet-, vér-) és klinikai paramétereit.

Ahogy az ön állata öregszik, ezek az értékek összehasonlíthatóak a későbbiekkel – ez nagyon sokat segíthet a korai betegségdiagnosztikában.

Három-hét év között

Évi egy alapos klinikai vizsgálat javasolt. A „klasszikus” állatorvosi vizitet célszerűen vizelet és vérvizsgálattal kell kiegészíteni. A védőoltások és antiparazitikus kezelések szükségességét állatorvosa fogja meghatározni.

Hét év felett

Ezen életkor felett kedvence időskorúnak számít. Amiképp nekünk, embereknek öregedésünkkel egyre többször kell koleszterint és vérnyomást méretnünk, úgy javasolt kedvenceink számára is néhány rutin vizsgálat elvégzése.

Cukorbetegség, vesebetegség, néhány hormonális probléma öreg állatokban gyakrabban fordul elő. Ezen betegségek felismerése, az előtti diagnosztizálása, hogy visszafordíthatatlan elváltozásokat hoznának létre vizelet és vérlabort, esetleg röntgenfelvételt, vagy ultrahangos vizsgálatot igényel.

Ha a normálistól eltérő eredményt kapunk, a betegség kezelése már a  tünetmentes (szubklinikai) szakaszban elkezdhető. A normális eredmény megnyugtató, egyben egy olyan adat, ami felhasználható a későbbi eredményekkel való összehasonlításra.

Azoknak az öreg állatoknak, amelyek gyógyszert szednek, kiemelkedően fontos az éves állatorvosi vizit, hiszen a gyógyszerek hatékonyságát illetve az esetleges mellékhatások jelentkezését szakértőnek kell elbírálni.